Aplicatiile definitiv in “cloud” sau “on-premises”

In ultimul timp factorii decizionali din sfera IT ai unei companii si numai ei (chiar si top management), isi pun problema sa renunte la serverele de aplicatii din interior si sa le mute “in afara” (cloud sau colocare eventual). Multi se gandesc la cloud ca la un trend nou la care trebuie sa se alinieze, altii sunt chiar reticenti si se gandesc ca nu cumva securitatea datelor sa nu fie afectate. Pentru cei din urma faptul ca le vad fizic le confera un coeficient de siguranta. La aceste impulsuri emotionale se mai adauga si considerentele de costuri care sunt definitorii (ce emotie!) de multe ori uitandu-se totusi de implicatiile ulterioare asupra disponibilitatii serviciilor. In unele situatii acestea ocupa primul loc pe lista luarii unei decizii.

In afara unor totaluri dintr-un fisier xls in luarea unor decizii trebuie sa contribuie si rezultatele scenariilor viitoare in ceea ce priveste afectarea activitatii de zi cu zi din cadrul departamentelor companiei.
Nu ne propunem sa luam in calcul aspectele legate de SECURITATE IT a datelor, confidentalitate, scurgeri de date si altele care sunt intens discutate.
Ce se intampla in cazul in care conexiunea la Internet nu este disponibila si utilizatorii din interior nu mai au access la server-ul de email din “Cloud” ( SaaS Google mail, Microsoft Office 365 Exchange Server sau chiar server-ul de email virtual sau fizic dintr-un datacenter)? Daca serviciul de email  nu este critic in activitatea de zi cu zi, atunci impactul este minim dar daca depindem de el intreaga activitate poate fi afectata. Totusi exista solutii pentru a rezolva astfel de situatii: “mirrored mailbox” – eSoft “email server” ce implica existenta unui server intern de email. Astfel, chiar daca utilizatorii din reteaua locala nu pot comunica cu exteriorul pot comunica totusi intre ei. In plus, tot traficul de email-uri catre email server destinat utilizatorilor din interiorul organizatiei in loc sa ocupe resursele de banda de Internet se face doar prin reteaua locala.

Va stam la dispozitie pentru solutii IT si servicii IT implementare SaaS Google mail, Microsoft Office 365, Exchange Server.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *